Онлайн резервация на самолетен билет Бургас (BOJ) - Будапеща (BUD)

Летище Будапеща Ференц Лист (BUD)

Направи запитване за цена на самолетен билет до или от летище Будапеща Ференц Лист

Международно Летище Будапеща Ференц Лист (BUD)
Международно Летище Будапеща Ференц Лист (BUD)

Летище Ференц Лист Будапеща е международното летище на унгарската столица. То се намира на 16 км  източно-югоизточно от града и има три терминала за обработка на пътниците. Средно на час се извършват около 22-24 излитания и кацания по национални, международни и междуконтинентални дестинации.

До февруари 2012 г. бе използвано като главно седалище на унгарския национален авиопревозвач Malev. След фалита на авиокомпания Malev, българските пътници могат да путуват до Будапеща с нискотарифната авиокомпания Wizzаir, която предлага самолетни билети от София, а след 12 юни 2012 г. и от Бургас.

Официалното откриване за граждански полети на летището в Будапеща е през май 1950 г. През 2011 г. то приема името на известния унгарски пианист и композитор Ференц Лист по случай 200 години от рождението му.

Летището има два основни пътнически терминала – Т1 и Т2. Терминал Т2 е разделен на Т2А и Т2В. От края на май до края на юли 2012 г. Т1 е временно затворен и всички полети се обслужват на по-новия Т2. По принцип Т1 обслужва пътниците от полети на нискотарифни авиокомпании и за разлика от терминалите за евтини полети на други места, той е много по-близо до центъра на града, докато Т2 е 7 км по-далеч

Услуги на летище Будапеща Ференц Лист
Термианлите разполагат с информационни, туристически и обменни бюра, банки и банкомати. Тук ще намерите магазини за бижута, сувенири, дамска и мъжка мода, книги, вестници и списания, безмитeн магазин. Може да посетите заведенията с унгарска кухня, кафенетата, както и заведенията за бързи закуски или ресторантите. И на двата терминала има безплатен безжичен интернет.

Ако възнамерявате да ползвате кола под наем можете да ползвате услугите на: Hertz, AVIS, Sixt, Budget, Europcar. Офисите им се намират след чекиране в залите за пристигащи на Т2А и Т2В.

На летище Ференц Лист Будапеща има още: пощенски офис, медицинска помощ, стаи за родители с малки деца.

През летня сезон авиокомпания Wizz Air изпълнява директни полети от Бургас до Будапеща, като продължителността на пътуването е около 1 час и 35 минути.

Транспорт до града
С автобус: От летището има минибус, който се движи до всеки адрес, който пожелаете, в Будапеща. Билети има на бюрото за билети Minibus Desk, което е в залата за пристигащи, а може да резервирате място и предварително. Има и автобуси, водещи до южната крайна станция на градското метро (Köbánya-Kispest) – от Т1 това е автобус 93, а от Т2 е №200.

С влак: Гарата на летището се намира при Т1, а от Т2 има автобус до нея. С влаковете от летището можете да стигнете до западната жп гара в Будапеща, пътуването е около 30 минути.

С автомобил: С автомобил се стига от Будапеща до летището за 20 минути. Пътят е добре обозначен по магистрала M5/E60, ще видите табели за „Терминал“ – Ferihegy.

С такси: Пред изхода за пристигащи има стоянка за таксита, като цените до определени дестинации в Будапеща са фиксирани и зависят от зоните, през които се минава по маршрута.

Направи запитване за цена на самолетен билет до или от летище Будапеща Ференц Лист