Ларнака (Larnaca) е град в Кипър на брега на Средиземно море. Градът е разделен на две части: стара централна част и нова част с доста хотели и ресторанти по крайбрежието, известни още като „Финикудес“.

Само на около 5 км от града се намира най-натовареното летище на Кипър - Международно Летище Ларнака (Larnaca International Airport LCA), което оказва важно значение както за града, така и за целия остров.

Ларнака е един от най-популярните градове и курорти в Кипър. Ларнака ще Ви предложи палми и море, невероятни плажове и вкусна средиземноморска храна. Ларнака е перфектната дестинация за всички, които харесват мекото и топло време. Може да се порадвате на около 330 слънчеви дни.

Град Ларнака е най-старият град на остров Кипър, а също и един от най-старите в света. Територията му е била обитавана от много народи и империи, като всяка епоха е оставила свой отпечатък. Името на града означава саркофаг (на гръцки). Тук са открити много съкровища, но има още повече, които са все още под земята и чакат да бъдат намерени.

Ларнака е богата на забележителности. Тук е кръстопът между християнството и исляма и затова може да счита като дом на святи места и за двете религии. 

Може да започнете разходката си от крайбрежната алея Атина Авеню. Мястото е много красиво, от двете страни на алеята се извисяват палми и е много подходящо за едни от най-красивите Ви снимки. Тук се намира най-популярния плаж в Ларнака „Финикудес“, а от среща са множество заведения и таверни, където може да тествате местните специалитети. Тук е и централната спирка "Финикудес", от която тръгват автобусите до Агия Напа, Никозия, Лимасол и Пафос, както и тези до летище Ларнака.

В края на Атина авеню може да видите крепостта на Ларнака, която датира още от XII век. Целта и е била да защитава пристанището на града. След като османците завладяват острова, те преобразяват вида на крепостта, който може да видим и днес. В периода, когато Кипър е британска колония, крепостта е ползвана от англичаните като затвор. Може да разгледате крепостта от вътре, където ще видите оръдия, брони, както и археологически експонати.

Църквата „Свети Лазар“ е изключително важна за християните. Намира се върху гробницата на Лазар – мъртвецът, който Исус съживява, а след това става един от първите му апостоли. Счита се, че след възкресението си Лазар идва в Ларнака, където става първият християнски епископ на града, като тогава е бил познат под името Китион. В храма има мраморен саркофаг на светеца.

Направете си разходка до соленото езеро. Разположено е близо до Международно Летище Ларнака. До самото езеро може да стигнете с кола, да се разходите пеша или да си вземете под наем велосипед. В по-студените месеци, когато температурите са под 17 градуса, езерото става дом на хиляди от красивите птици фламинго, които прекарват зимата на топло. Соленото езерото е давало прехрана на занимаващите се с добив и износ на сол. Езерото се изпълва с вода от морето, но през най-горещите месеци пресъхва, като на дъното му може да видите дебела кора от сол.

Третото най-важно и свято място за мюсюлманите след Мека и Медина е Хала Султан Теке. То е в близост до соленото езеро и не много далеч от летището. Тук се намира гроба на Ум Харам – дойката на пророка Мохамед, загинала в Кипър, докато е съпровождала похода на арабите по Средиземноморието. Върху гроба на Ум Харам османците са построили комплекс, който включва джамия, минаре, мавзолей, гробище и жилищни помещения за жени и мъже. Има поверие, че комплексът има лечебна сила.

Джами Кебир джамия е централната градска джамия, която е разположена точно зад крепостта на Ларнака и се вижда от морето. 

В Ларнака има още много църкви, различни археологически забележителности и музеи, които си заслужава да разгледате.

Плажовете на Ларнака силно привличат много туристи от цял свят. Ето и едни от най-посещаваните са: 
Finikoudes beach (Финикудес). Името си получава в следствие на малките палми, които са били засадени преди около един век. Плажът е отличен със Син флаг и е с със страхотен фин пясък.

Kastella Beach (Плаж Кастела) е с дължина около 600 метра, като отново е с фин пясък, който е с кафеникав цвят. Разположен е до рибарския заслон и също е носител на Син флаг. Тествайте прясна риба и морски дарове от заведенията по плажа.

Mackenzie Beach (Плаж Макензи) предлага уникална възможност да заснемете прилитащите над главите Ви самолети, тъй като е разположен в непосредствена близост до летището. 

За любителите на морските пътувания се предлагат круизи около Ларнака, които могат да бъдат хванати от "Марина Ларнака" - яхтеното пристанище, което се намира до плаж Финикудес.

Храната на Кипър е много вкусна. В Ларнака почити във всяко заведение може да си поръчате пресни морски специалитети. Тествайте традиционните гръцки ястия гирос и сувлаки, които се предлагат във всяка таверна.

СИГУРНО ЗАПЛАЩАНЕ ПО БАНКОВ ПЪТ И ЧРЕЗ КАРТА

ЗАПЛАТЕТЕ РЕЗЕРВАЦИЯТА СИ В НАЙ-БЛИЗКИЯ КЛОН НА БАНКА ДСК ИЛИ ЧРЕЗ АКТИВНОТО ОНЛАЙН БАНКИРАНЕ НА БАНКАТАЗАПЛАТЕТЕ РЕЗЕРВАЦИЯТА СИ С КАРТА


ЗАПИТВАНЕ ЗА САМОЛЕТЕН БИЛЕТ

ДИРЕКТНИ
ПОЛЕТИ


ПРЕВОЗВАНЕ НА
БАГАЖ

НИСКОТАРИФНА АВИОКОМПАНИЯ

ПРОМОЦИОНАЛНИ
БИЛЕТИ 


ПРОСЛЕДИ ПОЛЕТ
ОНЛАЙН

Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме "бисквитки", чрез които подобряваме и персонализираме нашето съдържание, даваме Ви най-доброто изживяване на нашия уебсайт и анализираме трафика на посещенията.